Wereldorientatie in thema's
Thematische wereldoriëntatie vormt, samen met de basisvakken, het hart van ons onderwijs. We geven dit vorm door middel kennisrijke en vaak vakoverstijgende thema’s. Omdat we werken in driejarige stamgroepen hebben we ook een driejarige themacyclus. Elk jaar is een aantal thema’s schoolbreed voor een duidelijke aansluiting tussen de bouwen.
Bij thematisch werken staan vakken niet op zichzelf, maar zijn ze met elkaar verbonden door een overkoepelend thema. Neem bijvoorbeeld een thema als energiebronnen. Hier kun je geschiedenislessen aan koppelen door te kijken naar welke energiebronnen er vroeger waren. Je kunt er aardrijkskundelessen aan koppelen door te kijken waar de verschillende energiebronnen vandaan komen. Je kunt proefjes doen met wind, water en warmte voor natuuronderwijslessen. De specifieke woorden die te maken hebben met energiebronnen, komen aan bod bij taal- en woordenschatonderwijs. Ook rekenonderwijs kun je koppelen door bijvoorbeeld snelheid of hoeveelheid uit te rekenen.
Onderstaande figuur toont hoe we de ingrediënten van ons thematisch onderwijs vakoverstijgend meenemen in onze thema’s:

Op deze manier leggen kinderen verbanden tussen de verschillende vakken en beschouwen ze de wereld als één geheel. We creëren eerst een solide gezamenlijke kennisbasis vanuit de leervragen van de kinderen, aangevuld met belangrijke leerdoelen die we als team aanvullen. Die basis gaan kinderen vervolgens zelf of in groepjes verder verdiepen, vanuit hun eigen interesse en verwondering! Dit filmpje geeft een mooi voorbeeld van hoe dat vorm kan krijgen.